Tam undulat

Ønsker du en undulat som kan bli tam er det viktig at du finner et sted hvor du kan kjøpe en unge. Velger du å kjøpe en voksen undulat som ikke er fortrolig med mennesker blir det vanskelig for både deg og fuglen.
Det finnes private oppdrettere som trener med undulatungene sine og ved å kjøpe en unge som er trent kan man ofte raskere få et godt og fortrolig forhold til fuglen.
Det er forskjell på om ungen er håndtert eller om den er håndtam. En håndtert unge har som regel vært i hender og blitt puslet med mens den var i redekassen, men straks etter den forlater redekassen er det ingen kontakt mellom mennesket og fuglen.
En håndtam undulat blir ofte trent og puslet med etter den har forlatt redekassen og ofte fjerner oppdretter unge fra foreldrene når den kan spise selv og trener videre med ungen inntil den er fortrolig med mennesker.
En håndtam fugl bør kunne gå på hånden din den dagen du henter den hos oppdretteren.

Når du kommer hjem med ungen din er det viktig at du gir undulaten lov til å falle til ro og se seg omkring i sitt nye bur. Strø litt fôr i bunnen av buret, da den ikke ved første øyekast kan finne matskålen sin, ofte sees det at undulatungene rusler rundt på bunnen av buret.
Fuglen din skal nå til å lære deg, alle de nye omgivelsene og lyder så la den finne seg til rette i buret sitt, prat gjerne med fuglen, men begynn ikke å stresse fuglen.

21-undulatNår undulaten har falt til ro og du kan se at den har blitt «dus» med det nye buret sitt kan du åpne den ene døra i buret og stille og rolig stikke en hånd inn til den.
NB! Dette gjøres bare med en fugl som er håndtam!
Du må ikke tvinge fuglen opp på hånden din, den skal selv komme til deg.
I starten er det viktig at du har hånden under fuglen fordi at alt som er over den oppfatter den som en trussel.
Når den kommer over på hånden din må du ikke begynne å utføre stille raske bevegelser, la fuglen undersøke deg, prat stille og rolig til den.
Belønn den evt. med en liten godbit, det kan være et lite stykke hirse, eple eller noe annet den er glad i.
Denne treningen gjør du flere ganger om dagen og du vil raskt oppleve at fuglen sitter klar når du åpner døra.
Du bør heller ha 2 minutters god trening enn å bruke 15 min. som har vært stressende for fuglen.
Tren derfor heller flere ganger pr. dag, men kortere tid.

Du må aldri stoppe treningen når fuglen er redd og urolig, den vil da knytte deg med noe farlig i fremtiden.

Når undulaten er blitt fortrolig med hendene dine og stemmen din kan du ta det neste skrittet, nemlig den første flyturen.
Fjern giftige planter, slukk stearinlys og trekk for gardinene eller dekk til vinduene ditt med papir eller annet da fuglen lett kan brekke nakken ved å fly inn i et vindu.

20-undulatLegg hånden din i åpningen av buret og når fuglen kommer over til deg tar du ut hånden stille og rolig av buret og snakker rolig til den slik du pleier, bruk igjen godbiter.
Er fuglen din blitt så tam at den gjerne ville sitte hos deg så gå rundt og vis den vinduene. Bank stille på vinduet slik at fuglen kan se at det er «hard luft» og la den selv merke med nebbet at det er «hardt».
Når fuglen er ute må du ikke løpe med fuglen, det skal gå i fuglens tempo. Vil den ikke inn i buret igjen så start med å fjerne alle godbiter utenfor buret og sett dem inn i buret.
Hjelper det ikke kan du velger å la fuglen din sove «ute» den natten eller vent til det blir mørkt så du stille og rolig kan tak den og sette den inn i buret – Dette er bare i nødstilfelle!

Husk på at fuglen din vil kunne huske alle dårlige opplevelser, vær derfor alltid positiv overfor den. Stille og rolig vil fuglen din søke nye utfordringer/oppgaver og den blir mer og mer fortrolig med deg.