Søvn er viktig både for undulater og mennesker, men det finnes selvfølgelig relativt store forskjeller mellom hvordan mennesker og fugler sover. Undulater sover sittende på en gren eller pinne, og det anbefales at undulaten får omtrent 12 timer søvn hver natt. Det er noen som dekker til buret med et pledd, slik at det blir godt og mørkt for undulaten. Samtidig er det greit med noe lys, i tilfelle fuglen bokstavelig talt blir «vippet av pinnen» i løpet av natten. For mennesker er det lignende faktorer som er viktige.

Derfor er søvn så viktig for mennesket

Vi vet kanskje ikke alt om hvordan undulater sover, eller eksakt hvordan søvnvanene deres påvirker andre aspekter av livet, men det er forsket mye på menneskets søvnbehov. Likevel er ikke alle prosesser som foregår i løpet av natten like godt forstått.

Noen teorier handler om at hjernen trenger søvnperioden til å behandle, sortere og lagre alle de inntrykk som er registrert i løpet av dagen. Dessuten er det noe forskning som tyder på at perioder i løpet av søvnen er holdt av til en type vedlikehold av hjernen, der forskjellige avfallsstoffer fjernes.

Gode søvnvaner som gir søvn av høy kvalitet

Du kan ikke påvirke alle faktorer som påvirker søvnkvaliteten din, men noen er det mulig å gjøre noe med:

  • Velg en seng som passer deg, med for eksempel en rammemadrass 160×200. En seng med størrelse rammemadrass 160×200 kan være akkurat passe for én person som vil ha skikkelig god plass, eller et par som synes at 180 eller 200 cm blir litt vel bredt.
  • Pass på at madrassen er tilpasset deg når det gjelder fasthet og komfort. Det finnes ingen fasitsvar når det gjelder hvilken fasthet som er «riktig», så det er viktig å prøve seg frem og dessuten spørre om råd.
  • Velg overmadrass, madrassbeskytter og sengetøy i fukttransporterende materialer. Alle mennesker svetter i løpet av natten, og sengetøyet, madrassbeskytteren og overmadrassen må kunne transportere bort fuktighet. Ellers kan du våkne kald og klam.
  • Pass også på miljøet på soverommet. Forskning tyder på at optimal temperatur er godt under tjue grader, men det finnes selvfølgelig individuelle preferanser. Lys kan forstyrre søvnen, sørg derfor også for å begrense både sollys og andre lyskilder på soverommet.
  • Skjermbruk, mye mat rett før sengetid, koffein om kvelden og flere andre miljøfaktorer kan påvirke søvnen din. Prøv å begrense alt som kan gjøre at du opplever vansker med innsovning.

Plassering av undulatbur med tanke på søvn

Det er ikke alltid enkelt å finne en god plass til undulatburet, med tanke på at du må velge et bur som er stort nok for at undulaten din skal få den aktiviteten den trenger.

Det er sannsynligvis sjelden en god ide å plassere buret på soverommet, verken med tanke på aktivisering under dagen eller søvnkvalitet. Det er mer fornuftig å velge en plassering på kjøkken eller stua, der undulaten er sammen med dere på dagen, men også får være mer i fred når den skal sove. Da legger du til rette for god søvn – både for fugler og mennesker.