Undulater og parring

Det er ikke ofte at man kan se undulater parre seg. Det er fantastisk å se hvordan en hannundulat kan parre seg med en hunnundulat i de mest merkelig og utenkelige stillinger, hunnen derimot har et fast grep i den greinen hun sitter på og virker nærmest utstoppet.

En parring starter med at hannen viser opphisselsen sin ved å banke nebbet sitt mot en grein samtidig som pupillene hans blir små. Hunnen lener seg fremover og løfter halen. Hannen setter det ene eller begge beina på ryggen til hunnen og fører analen sin ned til hunnens og paringen er i gang.

13-undulatPå nettet og i div. fuglebøker kan man lese at en undulat skal være 10 måneder før den kan yngle, men andre mener at en undulat bør være ett år før den settes i yngel.

Når man velger ut avlsparet er det fint om den ene av fuglene har hatt unger før da det vil hjelpe den uerfarne undulaten under ungenes oppvekst. Velger man to undulater som aldri har hatt unger før kan man risikere at de gir opp eller mister lysten på ungene deres.