Valg av bur til undulat og innredning av bur

Når du skal kjøpe bur til undulaten din, er det visse ting du må vurdere:

  •     Buret bør være bredere enndet er  høyt da undulater hovedsalig flyr vannrett fram og tilbake og ikke loddrett opp og ned.
  •     Sprinkelavstanden må max. være 1,5 cm. Ellers er det en risiko for at undulaten forsøker å trenge seg ut og dermed kan den bli kvalt eller dø av indre skader.
  •     Minimum to av sidene på buret bør ha vannrette sprinkler fordi undulater liker å klatre.
  •     Undulater elsker å leke på toppen av buret sitt, et bur med flatt tak er å foretrekke.
  •     Buret må ikke være for lite og det bør være mulighet for at fuglen kan fly fra pinne til pinne.

Innredning av bur

Sittepinner
Når man kjøper et nytt fuglebur er det som regel plastikkpinner eller rundstokkpinner med som undulaten kan sitte på, disse pinnene er ikke velegnet til fugler – Så begynn med å ta ut dem av buret! Sittepinnene skal være naturgreiner og gjerne i forskjellige tykkelser.
Friske greiner inneholder mineraler som fuglen har stor glede av og samtidig gir det en god nebbaktivering, da den vil sitte og bite i greinene.
Naturgreiner kan man finne gratis ute i naturen så det finnes ingen unnskyldninger for ikke å tilby undulaten sin det beste av det beste.

Sandrørspinner – de gjør ikke noe bra for fuglene!
17-undulat Mange tror feilaktig at det er nødvendig å bruke sandrørspinner i buret for at fuglen skal få slipt klørne sine. Dessverre sliper disse sandrørspinnene mer enn neglene – de sliper hull i fuglenes føtter og gir dem byller og sår.
De små sandkornene er som glasskår å gå på for fuglene – forestill deg hvordan du ville ha det hvis du måtte tråkke på glasskår dag og natt i årevis.

Det er dessverre mange dyrebutikker og matvarebutikker som fremdeles selger disse sandrørspinnene – og sandpapir til bunnen av buret også. Sandpapir er heller ikke bra for fuglene. Fuglene ender ofte med å spise på papiret og det limet som de små sandkornene er limt fast med er giftig for en liten undulatmage.

Hvilken naturgreiner tåler undulaten?
Fuglen din tåler greinene og kvister fra bøk, lønn, hassel, alm, ask, bjørk, eik, gran, eple og pæretrær samt en del andre. Dette er de mest alminnelig trær og er lette å finne. Om sommeren er greinene fylt med grønne blader, la bladene sitte på greinene da undulaten vil nyte å hakke i alt det grønne.
Hvis man velger å gi undulaten sin grangreiner så skal man passe på at det ikke er for mye harpiks på greina. Harpiks er seigt klister som sitter i små klatter på greinene for å beskytte treet mot skadedyr og sopp.
Ta ikke greinene fra trær som står tett ved trafikkerte veier, steder hvor det sprøytes med gift eller greiner som er fulle av fugleskitt.

Bunnsjikt
12-undulatMan kan blant annet bruke aviser, bøkeflis, spon og hampstrø i bunnen av buret.
Avisene må ikke være de glatte fargerike reklameavisene, men de vanlige papiravisene kan brukes. Det er ikke noe giftig i disse avisene og det gjør ikke noe at undulaten din biter i avisen.
Sand i bunnen av fugleburet ble brukt mye før i tiden, men mange er gått bort fra dette. Hvis fuglen spiser sanden kan den ikke utskille sanden fra kroppen og sanden vil hope opp seg i kroppen og til slutt kan fuglen dø av det.
Man kan kjøpe sandpapir til å legge i bunnen av buret, men det er ikke noen god løsning da fuglen ikke bare sliper klørne sine, men hele foten.

Andre ting til buret
Undulater liker å bade slik at det vil skape glede hvis man kjøper et fuglebadekar og henger opp i den ene åpningen av buret.
En gynge i tre kan også være en av de tingene undulaten vil sette stor pris på å ha i buret sitt.
Man kan kjøpe en del forskjellig leketøy til undulater, men det finnes godt og dårlig leketøy. Det man skal være oppmerksom på er at undulaten ikke kan komme til å henge fast eller sitte fast i leketøyet.

Gode naturgreiner
En undulat skal ha friske greinene fra naturen, den spiser skudd og knopper som sitter på greinene.
Undulaten gnager også på trærnes bark og det er med på å holde nebbet i orden.