Vurderinger før du anskaffer deg en undulat eller annen fugl

Før du velger å kjøpe en fugl er det en del vurderinger og krav du skal stille til deg selv, det gjelder uansett hvilken fugleart du har tenkt å kjøpe.
Altfor ofte ser man at fuglen har blitt en «pyntegjenstand» som sitter i et altfor lite bur i den ene enden av stuen og ikke har kontakt med verken mennesker eller artsfrender, det er uhørt å holde fugl på denne måten!
Oftere og oftere er fugler et impulskjøp som blir tatt og disse impulskjøpte fuglene blir til vandrepokaler som «flyr» fra hjem til hjem og aldri får lov til å komme til ro et sted.

En rekke vurderinger før du tar en beslutning:

1. Man kan ikke unngå at en fugl støyer og alt ettersom hvilken art man velger vil det høres naturlige fuglelyder i rommene fuglen oppholder seg.

2. Bor du i leilighet eller borettslag bør du snakke med naboene dine om planene dine da en støyende fugl raskt kan starte en nabokrig.

3. Bor du i leiebolig skal du snakke med utleieren din og spørre om det er tillatt å holde fugl.

4. En fugl skal ha frisk mat og vann hver dag, selv om det er vann i vannskålen fra dagen i forveien.

5. Frukt og grønt er en del av fuglenes daglige kost.

10-undulat6. Buret skal rengjøres jevnlig og det kan ikke gjøres for ofte. Det må ikke ligge gammel frukt eller grønnsaker og du skal fjerne gammel skit. Fuglen din kan raskt blir syk av gammel fordervetmat som er blandet sammen med skit.

7. Det kan ikke unngås at en fugl søler med mat og skiter rundt omkring buret, det skjer hver dag.

8. Fuglen skal ha et variert utvalg av friske greiner og leketøy, dette skal skiftets ut jevnlig.

9. Man må være innstilt inn på at hvis fuglen blir syk kan det bli en dyr utgift hos dyrlegen.

10. Fugler liker seg best med artsfrender siden de er flokkdyr. Derfor bør du ha minst to fugler. Ønsker du fuglene dine tamme bør du starte med en fugl først, for deretter å kjøpe nummer to.

11. Du skal være innstilt på å ha fuglen din i mange år, da en undulat blir 14 år i gjennomsnitt, en nymfeparakitt 16 år og de større papegøyene 45 år.

Fuglen din må ut å fly
En fugl har bruk for å komme ut å fly, den er født med vinger og skal få lov til å bruke dem. Vi mennesker er utstyrt med bein og armer og bruker dem daglig – ingen har fratatt oss den retten! En daglig flyvetur bør du kunne tilby fuglen din da fuglen ikke har mulighet for å bruke vingene sine noe særlig i et fuglebur med mindre man har en lang stuevoliere eller utevoliere.

Fuglen har ikke valgt å være i fangeskap, det er oss mennesker som har tatt det valget for den, derfor bør vi også ta ansvar for undulatens trivsel.

Du har bestemt deg for å kjøpe fugl
11-undulatBeslutningen din er tatt og du skal nå få en flott fugl inn i livet ditt, fuglen får selskap av en artsfrende med tiden….
Det er viktig at du setter deg grundig inn i den fuglearten du ønsker deg siden det er meget stor forskjell på de forskjellige artene.
Besøk evt. en oppdretter, der kan du få svar på mange av spørsmålene dine. Du kan også gå til en dyrebutikk, men uten å snakke for stygt om dem og dømme alle, så er det dessverre en del dyrebutikker som slurver med fugleholdet sitt.

Ofte er det små bur med en vissen grein i, og så sitter det 15 fugler på rad og rekke – det er ikke fornuftig trivsel. Man kan undre seg over hvordan personalet i forretningen kan gi råd og veiledning når de ikke selv kan oppfylle de kravene som fuglene stiller?
Det er heller ikke alle oppdrettere som oppfyller fuglenes behov, ingen «grupper» går fri. Kjøp fuglen din der de har et rent, godt fuglemiljø og der hvor du følger deg trygg.